ŽAC-JELOVEČKI-95 d.o.o. - Krušec
MENU
O NAMA
KRUH
CIJENIK
PECIVA
TJESTENINA
SLASTICE
OSTALI PROIZVODI
USLUGE PO NARUDŽBI
DISTRIBUCIJA
PRODAJNA MJESTA
ZANIMLJIVOST
 RSS - Favorites

Dobar tek!


ZA VELEPRODAJNE CIJENE NAZOVITE TEL: 01/2042-357, MOB:091/2087-876 ILI NA MAIL: info@krusec.hr

KUKURUZNI KRUH

 

 
              Vrsta kruha                               težina                  maloprodajna cijena
             Kruh mješani kukuruzni kalup                   800 g    




   Vrsta kruha                                           težina                                       maloprodajna cijena
 Kukuruzni mješani kruh                            1000 g

 

Vrsta kruha                                    Težina                                     maloprodajna cijena
Kukuruzni mješani mali

           
               Kukuruz je podrijetlom iz Sjeverne Amerike, čiji fosilni nalazi sežu u prošlost čak 4500-1000 godina prije Krista. U to su ga vrijeme uzgajali Indijanci duž rijeke Rio Grande. Poslije se uzgaja u Maja i Asteka, a njegova sadnja i uporaba šire se do srednje i južne Amerike.
 
 
Kolumbo je kukuruz prenio u Europu 1493. godine, a njegov se uzgoj poslije proširio na Bliski istok, Aziju i cijeli svijet. U  uzgoju žitarica kukuruz, u svjetskim razmjerima, zauzima drugo mjesto - iza riže, a ispred pšenice.
Stabljika kukuruza može biti visoka 2-3 metra sa širokim, dugim listovima u podnožju stabljike do manjih i kraćih listova na vrhu. Ispod listova, uz stabljiku, razvijaju se plodovi, klipovi dužine 15-20 cm s kukuruznim zrnima (200-400 na jednom klipu), skrivenima u više ovojnih listova s nitima (svilom) na vrhu koji sazrijevanjem ploda prelaze iz zelene u žutu ili crvenu boju.
Energetska i nutritivna vrijednost
 
Kukuruz je važan izvor škroba, vitamina B-kompleksa, E vitamina, kao i proteina manje biološke vrijednosti. Osim toga, s prehrambenog gledišta, žitarice su prijeko potrebne kao izvor energije, a sadrže i vlaknaste strukture koje predstavljaju nužan materijal za apsorpciju nepoželjnih kemijskih tvari i dezintoksikaciju.
 
Škrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnu kukuruza (73%) i predstavlja važan izvor energije. Ostali ugljikohidrati su jednostavni šećeri: glukoza, saharoza i fruktoza u količini 1-3 posto.
Bjelančevine su prisutne u iznosu 8-11 posto. Imaju nisku biološku vrijednost zbog nedostatka esencijalnih aminokiselina: lizina i triptofana. Kombinacijom kukuruza s ostalim namirnicama bogatima visokovrijednim bjelančevinama dobivaju se proizvodi visoke prehrambene vrijednosti. ako bi u bjelančevinama bile idealno zastupljene aminokiseline, preporuča se uzimanje kukuruza zajedno s mahunarkama.     
Nutritivna vrijednost kukuruza može se povećati ili smanjiti, ovisno o načinu pripreme. Klijanje i fermentacija kukuruza u zrnu povoljno djeluju na nutritivni sastav jer povećavaju sadržaj vitamina B-kompleksa i postotak lizina i triptofana, dok se ukupne
bjelančevine smanjuju. Postupkom mljevenja smanjuje se udio bjelančevina, masti i vlakana. Uporaba kukuruza zajedno s klicom oplemenjuje sastav bjelančevina.
 
Prehrambena vlakna su složeni ugljikohidrati koji se uglavnom nalaze u ovojnici. Kukuruzne posije sastavljene su od 75 posto hemiceluloze, 25 posto celuloze i 0,1 posto lignina. Sadržaj prehrambenih vlakana u oljuštenom zrnu izrazito je manji od njihova sadržaja u punom zrnu kukuruza.
 
 
Sušena kukuruzna svila upotrebljava se kao diuretik. Koristi se kod bolesti mokraćnih putova, srčanih bolesti s pojavama edema, gihta i reumatizma. Ako nije u potpunosti osušena, smanjuje izlučivanje mokraće, a pospješuje i čišćenje organizma.
 
Energetska i nutritivna vrijednost na 100 grama
Hranljive tvari
Mjerna jedinica
Količina
Energetska vrijednost
kcal / kJ
86 / 359
Ukupno bjelančevina
  g
3,22
Ukupno ugljikohidrata
  g
19,02
Ukupno masti
  g
1,18
Dijetalna vlakna
  g
2,70
Kolesterol
mg
0,00
Voda
g
75,96
Aminokiselina triptofan
g
0,02
Aminokiselina treonin
g
0,13
Aminokiselina izoleucin      
g
0,13
Aminokiselina leucin
g
0,35
Aminokiselina lizin
g
0,14
Aminokiselina metionin
g
0,07
Aminokiselina cistin
g
0,03
Aminokiselina fenilalanin
g
0,15
Aminokiselina tirozin
g
0,12
Aminokiselina valin
g
0,19
Aminokiselina arginin
g
0,13
Aminokiselina histidin
g
0,09
Monosaharidi
g
0,98
Disaharidi
g
2,24
Polisaharidi
g
0,00
Zasićene masne kiseline
g
0,18
Mononezasićene masne kiseline
g
0,35
Polinezasićene masne kiseline
g
0,56
Tiamin
mg
0,20
Riboflavin
mg
0,06
Niacin
mg
1,70
Vitamin A
IU
208,00
Vitamin B6
mg
0,06
Vitamin B12
mcg
0,00
Folati
mcg
46,00
Pantotenska kiselina
mg
0,76
Vitamin C
mg
6,80
Vitamin D
IU
0,00
Vitamin E
IU
0,07
Vitamin K
mcg
0,30
Kalcij (Ca)
mg
2,00
Bakar (Cu)
mg
0,05
Željezo (Fe)
mg
0,52
Magnezij (Mg)
mg
37,00
Fosfor (P)
mg
89,00
Kalij (K)
mg
270,00
Natrij (Na)
g
0,02
Cink (Zn)
mg
0,45
Mangan (Mn)
mg
0,16
Selen (Se)
mcg
0,60
 
Izvor podataka: USDA National Nutrient Database for standard Reference, Release 16 (July 2003)



►  KRUH  - Saturday, February 13, 2010
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum  


Uživajte u ukusnim proizvodima pekarne Krusec